AŞKINIZLA TAKIŞMAYIN
Aşık mısınız? Peki ya nasıl gidiyor, aşkınız? Mutlu musunuz? Umutlu musunuz? Yoksa Platonik mi?…
Aşkınız nasıl olursa olsun, ya da her kimle nerde nasıl bir aşk yaşayacak olursanız olun, sizi ve aşkınızı sınıflandırmaya hazır pek çok uzman var. İşin garip tarafı da gerçekte uzman olup olmadığı belli olmayan, YÖK tarafından onaylı olup olmadığı belli olmayan yabancı enstitülerden mezun olmuş ya da diploma almış (onaysız bir üniversite ya da enstitüden zaten sadece diploma alınır) bu uzmanların bilimselliği tartışılır yöntemlerle bizi sınıflandırmasına da bayılıyoruz.
Bir şirket eğitiminde ya da son dönemde popüler olan talk show formatında (sözde) davranış bilimi uzmanlarının pırıltılı ve ne olduğu da aslında bilinmeyen sertifika showlarında sıklıkla tasnif ediliyoruz. Aşkımız ya da biz, kimi zaman kırmızı, yeşil, mavi kişilik oluyoruz. Kimi zaman duysal, algısal, düşünsel; kimi zaman da sağ beyin lobu, sol beyin lobu (yok kafanın tası) kişilik oluveriyoruz. Bunu bize yapanlar ise bu zaafımızı çok iyi kullanıyorlar. Bu zaafı da özellikle kendileri için yüksek meblağlarda artı değerlere çeviriveriyorlar.
Neden mi zaaflıyız? Çoğumuz bir gruba ait olmak istiyoruz, yalnız kalmaktan kokuyoruz ya da tanımlandığımızda kendimizi daha rahat ve güvenli hissediyoruz. ‘Bak hanım ben sağ beyin lobuymuşum da seni bu yüzden, aldatmışım gördün mü ben de suç yok’ demeye hazır kişilerle aynı toplumda yaşıyoruz. Davranışlarımızın sorumluluklarını almak yerine onlara kılıf bulmaya bayılıyoruz. Neden mi? Sorumluluğu başkalarına atmak çok kolay da ondan… Şimdi ise popüler kültür bize sorumluluğu uzmanlığı şüpheli talk showcuların anlattığı hikayelere sığınmayı emrediyor. Biz de be yapıyoruz; popüler kültürün sadık bir askeri olarak en ön safta yaldızlı sertifikaları kapmak ve duvara asmak için yarışıyoruz.
Bence siz siz olun, bu tip provakasyonlara gelerek aşkınızla falan takışmayın, takışırsanız da sadece kendinize ve de kendinize güvenin. Davranışın tek bir kalıbı ya da sınıflandırması yoktur. Davranışla ilgili kuramlar olabilir ama bu onların mutlak doğru olduğu anlamına gelmez. Doğruluğunun ispatlanması ise indexli dediğimiz gerçek bilimsel dergilerde yayımlanmaları ve bu sonuçların da başka yayınlarca ve bilim insanlarınca desteklenmesi ile mümkün olabilir.
Ha bu arada, konunun başlığı size birilerini de hatırlattı ise hiç umursamayın ki; bu yazının birinci, ikinci, üçüncü ve hatta dördüncü dereceden hiç bir kişi, kurum ya da kuruluşla bağlantısı yoktur. Sadece kıssadan hisse bir yazıdır…
Siz kalın bence kendinizle ve de sağlıcakla…
SAYGILARIMIZLA...
Dr. Psikolog Murat SARISOY
KLİNİK PSİKOLOJİ UZMANI
Danışma ve Randevu Hatlarımız:
· 0 232 464 00 60
· 0 232 374 00 00 (7 Gün / 24 Saat Danışma ve Randevu Hattı)
· 0 534 670 23 73
· 0 554 580 25 10
Uzmanımız Psikolog Dr. Murat SARISOY'un Kaleminden; "BİR PSİKOLOĞUN SEYİR DEFTERİ"
Kitap Hakkında
Biz insanlar toplumsal bir varlık olduğumuza göre; nasılsa, bu toplumun ürettiği sorunlarla eninde sonunda mutlaka karşılaşacağız. Yaşayacağımız sorunlar aşağı-yukarı aynı gibi... İşte, Dr. Psikolog Murat Sarısoyun kaleminden, bazı toplumsal sorunların çözümü yönünde, adeta bir Psikologla konuşuyormuş gibi aydınlanacaksınız, yaşadığınız sorunların çözümünde ipuçlarını keyifle okuyarak bulacaksınız.
Okurla beraber arayıp bulan yazılar... Murat Sarısoy’un kitabında gündelik hayattaki sıradan konuların daha başlıklarına bakarken bize neler söyleyeceğin tahmin etmeye başlıyorum.Her seferinde tahmin ettiğimden bir kaç fazlasıyla karşılaşmak kitabın geri kalan sayfalarına beni yöneltiyor. Kitabın odağını insanlar ve ilişkileri oluşturuyor. Anne-kız, çocuk-ekran, kadın-erkek… Bu konunun sadece psikolojinin alanı olmadığını bilerek okumaya devam ettiğinizde, Murat Sarısoy’un yazıları psikoloji perspektifi ile yetinmeyerek, bütün düşünüşlerin ‘anası’ felsefeye uzanıyor. Cevapları bulmayı okurla beraber gerçekleştirmek isteyen, öğretici olmadan öğrenmeyi sağlayan yazıları severim. Murat Sarısoy’un kitabı böyle yazılardan oluşuyor.
Dr. Yankı Yazgan
Kitabı Satın Alabilmek İçin Aşağıdaki Linkleri Kullanabilirsiniz;
Etki Yayınevi/Bir Psikoloğun Seyir Defteri
İdefix Kitap/Bir Psikoloğun Seyir Defteri
www.dr.com.tr/kitap/bir-psikologun-seyir-defteri
Danışma ve Randevu Hatlarımız:
· 0 232 464 00 60
· 0 232 374 00 00 (7 Gün / 24 Saat Danışma ve Randevu Hattı)
· 0 534 670 23 73
· 0 554 580 25 10