Ipad Bebekleri
Geçenlerde internette izlediğim bir videodan yaklaşık 16 aylık bir bebeğin bir magazin dergisinin parlak kapağını pad olarak kullanmaya çalıştığını gördüm. Ipad , e-pad, androidpad ve başka ticari isimleri olan ve ortak adı pad olan bu cihazın bu yaşta (ayda) bir bebeğin işi ne hangi düşüncesiz anne baba bu cihazı bu çocuğun eline vermiş diye düşünmeye devam ederken ve bu durumun tehlikeleri ile ilgili bir makale yazmayı düşünürken çok geçmeden videodaki bebeğin gerçek bir başka versiyonunu da ofisimde görme fırsatını da yakaladım.
Modern toplumun orta ve orta-üst gelir düzeyini temsil eden teknolojiyi ellerinde psikoloğa gelirken bile pad gezdirecek derecede takip eden bu insanlara ve bebeklerinin bu haline çok da şaşırmayan gözlerle baktım. İşin daha da garip tarafı daha bir hafta sonra başka bir bebek aynı şekilde getirildi. Bu bir tesadüf müydü yoksa iş çığırından çıkmaya mı başlamıştı. Yani 0-2 yaş döneminde ki bebeklerde bir ipad bağımlılığı salgınından mı bahsetmeliydik.
Aklıma o sırada bakıcımızın ilgilendiği aynı aylarda olan kızım geldi ve hemen ardından bir ipadimin olmadığı ve derin bir nefes aldım. Benim kızım bu salgına kapılmayacaktı. İşin şaka kısmı bir yana konu hakkında interneti taradığımda bulduğum ve izlediğim dünyada bunun 0-2 yaş döneminde artık bir salgın hale geldiğini ve bu videolarında “14 aylık bebek ipad kullanıyor çok komik, süper bebek, ipad bebeği çok komik” vb. isimlerle yayınlandığını gördüm. Hatta bu videoların bu bebeklerin kendi öz anne babaları tarafından çekilip yayınlandığını gördüm ve kanım son damlasına kadar dondu…
İyonize radyasyon değerleri ve RF değerleri ve bunun fiziksel zararları bir kenara (bu konuyu uzmanı değerlendirsin) bu insanlar bu şekilde bu bebeklere zarar verdiklerinin nasıl farkında olamazlardı. Şimdi bazılarınızın “abartıyorsun ne zararı olur ki, oynasın bebekçikler” dediğinizi duyar gibiyim.
Öncelikle bu aylarda bebeklerin derinlik algıları, boyut algıları, şekil zemin algıları daha tam gelişmemiştir. Zaten bu bebeklerin magazin dergilerine ipad muamelesi yapmalarının temel nedeni de budur. İleri de bu algılar da bozukluklar yaşanması yanında olası sensory-motor dediğimiz (algısal motor) becerilerde gecikmelere ve sorunlara yol açma ihtimali yüksektir. Bu da renk, şekil, zemin ve hatta ileri de harf ve sayı gibi kavramların öğrenilmesini ve gelişimini güçleştirecektir.
Bunun yanında sadece ipad değil bu ve benzeri bilgisayarların tümünün bırakın 0-2 yaşı 6 yaştan önce ki dönemdeki çocukların bilgisayar kullanımının kesinlikle engellenmesi önemlidir. Günümüzde pek çok okul öncesi eğitim kurumu ve çocuklarını bu eğitim kurumlarına gönderen aileler alınan ve verilen bilgisayarlı eğitimle övünmektedirler. Temel kavram ve dil becerileri gelişmemiş ya da oturmamış çocukların bilgisayarla erken tanıştırılması yoğun görsel uyaranlara (3 boyutlu görüntü, efektler, animasyonlar vb.) alışan küçük beyinlerin ilerleyen aşamada okul sıralarında dikkat, yoğunlaşma, odaklanma ve öğrenme sorunları yaşadıkları bilinmektedir. Çünkü bu uyaran eşiğine alışan beyinler kara kalem beyaz kâğıdın uyaran düzeyi karşısında çaresiz kalmaktadırlar.
Bu yüzden ancak altı yaşından sekiz yaşa kadar dönemde günde önce yarım saat akademik zamanlardan arta kalan zamanlarda ebeveyn kontrolünde adı ne olursa olsun bilgisayar hatta akıllı telefon kullanımını önermekteyim. BU yaş diliminden sonra ise ebeveyn kontrolü yine bırakılmadan gerekirse bir uzmana danışılarak bilgisayarla zaman geçirme hakkı sağlanmalıdır. Bu yapılırken de ilgili site ve programların yasal yaş sınırlarına kesinlikle uyulmalıdır.
SAYGILARIMLA...
Psikolog Dr. Murat SARISOY
Danışma ve Randevu Hatlarımız:
- 0 232 464 00 60
- 0 534 670 23 73
- 0 554 580 25 10