Sosyal medya bağımlılığı nedir? İnternette Sosyal Medya ve Bağımlılık: Facebook Yatağı mı? Sosyal Medya Batağı mı? Aşağıdaki makalemde sosyal medya bağımlılığı hakkında görüşlerimi ve sosyal medya bağımlılığının çözümü konusunda tavsiyelerimi bulacaksınız. 

sosyal medya bağımlılığı

Sabah erken bir saat günün gazetesi önümde duruyor. Kahvaltıda şöyle bir gözden geçirirken gözlerime inanamıyorum. Gazete Hırvat bir tasarımcının Facebook yatağı "FBed" tasarladığını haber veriyor. “F” harfi şeklinde tasarlanan bu yatağın bir ucunda bir bilgisayar ve oturma düzeneği, hemen arkasında ise sözde göz yorgunluğunuzu atabileceğiniz ve uyuyabileceğiniz bir yatak bulunuyor...

 

Aslında bu örnek marjinal bir tasarım ve belki de bir sanat ürünü bile olarak adlandırılabilir, belki de bu kadar tutucu olmamak gerekli... ama diğer taraftan bakıldığında Sosyal Medya’nın artık insan oğlu için nasıl bir tehdit ve bir batağa dönüştüğünün de göstergesi aslında...

Düşünün artık o kadar entegre olmuşsunuz ki Sosyal Medya Bağımlısı bir yaşama, bırakın önceki yazılarımda eleştirdiğim asansörde ya da tuvalette dahi Sosyal Medya kullanımını artık yatıp kalkıp, durup dinlenip mesaj atıyorsunuz, konum bildiriyorsunuz, video, fotoğraf ve bir dolu gerekli gereksiz şeyi başka başka tanıdığınız, tanımadığınız insanla paylaşıyorsunuz...

 

“Peki ya bunun ne zararı var ki... Bunu herkes yapıyor” diyebilirsiniz... Çocukluğunuza dönün şöyle bir hani büyüklerimiz çocukken başkalarına uyup bir suç işlediğimizde bir yaramazlık yaptığımızda “herkes camdan atlıyorsa sen de camdan atlar mısın” derlerdi. Dünya tarihi toplumların ne yaptıklarının çok da farkında olmadıkları sürü psikolojisi ile hareket ettiği cinnet dönemleriyle doludur. Bunun örneklerine girmenin bir anlamı yok yaşanılan şeyin global bir cinnet olduğunu farkettiğiniz de (ki farkedemeyeceksiniz çünkü kişilikleriniz mutasyona uğramış olacak) başkalaşmış olacaksınız ama “o her şeyi yapan herkes” için de çok geç olacak...

Sosyal Medya ve İnternet Bağımlılığı’ndan uzak durmak için aslında yapılacak pek çok şey var. 

Eğer gerçekten internet üzerinden ya da internet bağlantılı iş yapmıyorsanız; 

• Bilgisayardan, akıllı telefonlardan ve tabletlerden mümkün olduğunca uzak durun.

• Video, film vb. medyayı bilgisayar haricinde ortamlarda ( tv, dvd, blueray disc vb.) izleyin. 

• Daha düşük kotalı bağlantı paketleri (aylık kullanımınıza yetecek kadar) satın alın.

• Mümkünse evinizde ve işyerinizde sınırsız bağlantı kullanmayın.

• Mümkünse kullan öde tarzı internet paketleri satın alın.

• İşyerinizde verim ve işgücü kaybını engellemek için sosyal medya ağlarına engelleme koyun, şahsi telefonlarından bu ağlara giriş yapanları uygun gördüğünüz şekilde yaptırım uygulayın.

• İşyerinizde ve evinizde çocuk ve gençlerin kullanımı için interneti saat bazında sınırlandırın hatta bazı günlere internet yasağı getirin.

• 13 yaşından küçük çocuklarınızın kesinlikle facebook, twitter vb. sosyal medya ağlarına üye olmalarına izin vermeyin, var olan hesapları kapatın. Unutmayın bu yaş grubunun altındakilerin göreceği zarardan siz ebeveynler sorumlusunuz.

• Evde sosyal ağ hesabı kullanmıyorsanız ve 13 yaşından küçük çocuklarınız varsa güvenlik programlarıyla sosyal ağları engelleyin.

• Facebook zaman tüneli uygulaması gibi kişisel bilgi güvenlik açığı doğurduğu belirtilen uygulamaları kullanmayın.

• Çok özel fotoğraf, video vb. şahsınıza ait medyaları mümkün olduğunca azaltın tanımadığınız kişilerle kesinlikle paylaşmayın.

• İnternet ortamında her şeyden önce mutlak güvenlik olmadığını kullandığınız bütün güvenlik tedbirlerinin alt edilebileceğini unutmayın.

• Adı ne olursa olsun Sosyal Medya Sitelerinin kişilerin eğlencesi ve hoş zaman geçirmesi için değil reklam ve ürün pazarlama amaçlı kurulmuş olduğunu, tüketime hız vermek amaçlı olduklarını unutmayın ve bunu çocuklarınıza da uygun bir dille anlatın.

Hepinize bağımlılıktan uzak, mutlu ve gerçek paylaşımlarla (kahve içmek, yüzyüze sohbet etmek, komşu ziyareti, yüzyüze bakarak aşık olmak vb.) dolu günler dilerim.

Eğer siz ya da bir yakınınız sosyal medya da aşırı zaman geçiriyor ise lütfen gecikmeden yardım alınız. Ben ve ekibim izmirde 30 yıllık klinik psikoloji tecrübemizle size yardımcı olmaya hazırız. Lütfen telefon yoluyla arayarak randevu alınız.

Saygılarımla...

dr. murat sarisoy

Dr. Psikolog Murat SARISOY

Uzman Klinik Psikolog - Evlilik ve Aile, Genç Terapisti

Randevu almak için 7/24 DANIŞMA HATLARIMIZ 

Ekibimiz Hakkında Bilgi Almak İçin BİZ KİMİZ ?

İzmir Psikolog - Gökyüzü Psikoterapi Enstitüsü Merkezimizin yeri için KONUM 

Psikolog Dr. Murat SARISOY Hakkında Tarafsız Tavsiye Sitesinde Yazılan TAVSİYELER

Yazdığım ve basılmış kitapları görmek için KİTAPLARIM linkini inceleyiniz.

  • Etik, Bilimsel yaklaşımımız ve tam 30 yılllık tecrübemizle yanınızdayız...

Danışma ve Randevu Hatlarımız:

  • 0 232 464 00 60
  • 0 534 670 23 73
  • 0 554 580 25 10

Danısmanlık Konuları

Bizi Takip Edin

Free Joomla templates by L.THEME